Modern Art Orchestra Eclectic Path

BMCCD159 2009

A XX-XXI. század zenéjében a big band ugyanolyan fontos, egyedi hangzás-kultúrat képvisel, mint az újra felfedezett barokk hangzás, a klasszikus tradícióból továbbfejlesztett szimfonikus zenekar hangzása... és még sorolhatnám! Itt a hangzás kultúrájáról van szó, ha értik, hogy mire gondolok. A fülek, a hallás minőségére. Hogy ne két taplót hordjunk a fejünkön. Ezert nagyon fontos nekünk Magyarországon az, amit Fekete-Kovács Kornél a Modern Art Orchestrával csinál!

Eötvös Péter


Előadók

Modern Art Orchestra:

Fekete-Kovács Kornél – karmester, trombita, szárnykürt

Fafúvósok:
Bacsó Kristóf – szopránszaxofon, altszaxofon, fuvola, klarinét
Mester Dániel – szopránszaxofon, altszaxofon, klarinét
Ávéd János – szopránszaxofon, tenorszaxofon, fuvola
Cserta Balázs – tenorszaxofon, fuvola, klarinét
Bajusznács Mihály – baritonszaxofon, basszusklarinét

Rézfúvósok:
Varga Gábor – trombita, szárnykürt
Gráf Ádám – trombita, szárnykürt
Simai László – trombita, szárnykürt
Bizják Gábor – kürt
Korb Attila – harsona
Barbinek Gábor – harsona
Csáthy Miklós – basszusharsona
Kovács Péter – tuba

Ritmusszekció:
Oláh Szabolcs – gitár
Cseke Gábor – zongora (1,2,4,6,9)
Szabó Dániel – zongora (3,5,7,8)
Hárs Viktor – nagybőgő, basszusgitár
Mohay András – dob


Produkciós adatok

Felvétel: Aquarium Studio, Budapest, 2008. január 11-13
Hangmérnök: Rozgonyi Péter és Gresiczki Tamás
Master: Studio R27, Rozgonyi Péter

Fotók: Burger Barna
Artwork & design: Bachman

Producer: Gőz László
Label manager: Bognár Tamás

Készült a Nemzeti Kulturális Alap, a Samsung Electronics Magyar Zrt. és a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. támogatásával


Ajánlók

Franck Bergerot - Jazzman / Jazz magazine (fr)

Franpi Barriaux - CitizenJazz (fr)

AAJ Italy staff (Angelo Leonardi) - All About Jazz ***1/2 (it)

Friedrich Károly - Gramofon ***** (hu)

Végső Zoltán - Élet és Irodalom (hu)

Szántai Zsolt - Ekultúra.hu (hu)

Sinkovics Ferenc - Magyar Hírlap (hu)

Márton Attila - Magyar Demokrata (hu)

Komlós József Jr. - Kecskenet.hu (hu)


3500 HUF 11 EUR

Modern Art Orchestra: Eclectic Path

01 Late Musing (Oláh Szabolcs) szólók: Bacsó Kristóf – szopránszaxofon, Cseke Gábor – zongora 5:31
02 Rain Dance (Oláh Szabolcs) szólók: Fekete-Kovács Kornél – trombita, Ávéd János – tenorszaxofon 10:11
03 Dark Forest (Bacsó Kristóf) szólók: Fekete-Kovács Kornél – trombita, Szabó Dániel – zongora 9:52
04 Full Moon (Fekete-Kovács Kornél)szólók: Bacsó Kristóf – szopránszaxofon, Oláh Szabolcs – gitár, Hárs Viktor – nagybőgő, Mohay András – dob 9:51
05 Maslow’s Triangle (Bacsó Kristóf) szólók: Szabó Dániel – zongora, Fekete-Kovács Kornél – trombita, Bacsó Kristóf – altszaxofon 8:56
06 Elliptic Path (Bacsó Kristóf) szólók: Bacsó Kristóf – altszaxofon, Cseke Gábor – zongora, Mohay András – dob 10:45
07 Chapter Four (Mester Dániel) szólók: Szabó Dániel – zongora 7:21
08 Down (Oláh Szabolcs) szólók: Fekete-Kovács Kornél – trombita, Oláh Szabolcs – gitár 8:53
09 The Fifth Seal (Hárs Viktor) 6:39
Teljes idő 77:59

Online terjesztők listájaIsmerd és tiszteld a tradíciót, tanulj és fejlődj meggyőződésből, oszd meg ezeket másokkal is, a szíved legmélyéről! – ezt az ars poeticát tartottam szem előtt, amikor 2005. októberében életre hívtam a Modern Art Orchestrát. Mára elmondhatom, hogy sikerült mindezt megvalósítani. A MAO kreatív magját öt zeneszerző-muzsikus alkotja, az ő megnyerésük volt a legelső feladatom az alapításkor. A saját szerzői tevékenységem mellett Hárs Viktor és Oláh Szabolcs már a Budapest Jazz Orchestrában is az alkotó szellemet képviselték. Bacsó Kristóf külföldi tapasztalatgyűjtés után tért haza, óriási energiákkal és tenni akarással kezdett hozzá a lehetőségek felkutatásához. Mester Dániel az együttesben kezdett megismerkedni a nagyzenekari komponálással és hangsze-reléssel, melyben azóta komoly sikereket ért el hazai és külföldi versenyeken.

A zenekar összeállításában nagy szerepet tulajdonítottam annak, hogy a ritmusszekció úgy legyen az együttes talapzata, hogy a kifejezetten bonyolult zenekari állások tökéletes eljátszása mellett az improvizált, a kiszenekari jazzben gyökerező játékmódot is magas szinten művelje. Hárs Viktor és Oláh Szabolcs mellett a nagyszerű zongorista, Cseke Gábor és a kiváló, rendkívül muzikális dobos Mohay András képesek erre. Kissé más utat képvisel gondolkodásmódjában és játékstílusában, de egyértelmű, hogy Szabó Dániel zongoristának is köztünk a helye.

A fúvósok összeállításában a szimfonikus zenekar rézfúvós szekciója volt számomra a minta. A négy trombita, kürt, három harsona, tuba összeállítás hangzásában sokkal rugalmasabbnak bizonyult, mint a hagyományos big band. Ez a verzió az agresszív, hangos megszólalásokra éppúgy képes, mint a puha, lágy hangzásra. A fafúvósoknál elengedhetetlenül fontos, hogy a hagyományos big bandre írt darabok mellett mindenki játsszon váltóhangszereken, fuvolán, klarinéton.

A Modern Art Orchestra műhelyében a kortárs magyar zene határait próbáljuk meg tágítani. Alig két esztendő telt el a megalakulás óta, amikor már több mint hétórányi új kompozíció íródott a zenekar számára. Ez túlzás nélkül rekordnak nevezhető, jól illusztrálja az együttes példaértékű tevékenységét. Zenei arculatát tekintve talán egységesebb anyag is kerülhetett volna lemezre, ha minden szerzővel egy-egy külön albumot adnánk ki. Eklektikusságával együtt is e válogatás mellett döntöttünk. A lemezfelvétel alkalmából készült, de kimaradt darabok meghallgathatóak az együttes internetes oldalán.

Az album első darabja Oláh Szabolcs Late Musing című kompozíciója, amelyet a zenekar felkérésére a szerzői estjére hang-szerelt meg. Az ő szerzeménye a második szám is, a Rain Dance. A darab működik, ugyanis több alkalommal is sikerült vele vizet fakasztanunk az égből... de ezen túl ajánlom a hallgató figyelmébe a debütáló tenorszaxofonos, Ávéd János magával ragadó, nagyszerű játékát.

A Dark Forest egyike Bacsó Kristóf letisztult, mély tónusú, komoly hangulatú szerzeményeinek, melyben Szabó Dániel zongoraszólóját élvezhetjük.

A Full Moon a Dedications című nagyobb lélegzetű darabom egyik tétele, melyet a híres szaxofonosnak, Dave Liebmannek ajánlottam. A szvit tudatosan marad a mainstream jazz műfaji határain belül.

A Maslow’s Triangle és az Elliptic Path összetartozó darabok. Már a bemutatón is attacca játszotta őket a zenekar. Itt is tetten érhető Bacsó Kristóf sajátságos hangvétele, a kompozícióban éppúgy, mint improvizációban. A Maslow’s Triangle-béli zongoraszólót Szabó Dániel játssza, míg az Elliptic Path-ban Cseke Gábor hallható.

A Chapter Four című darab Mester Dániel tollából való, s jellemző a szerző modern ritmikai és kontrapunktikus gondol-kodásmódjára. A lemez egészét tekintve ez a nyolcadik szám tekinthető a záródarabnak.

Az utolsó track, Hárs Viktor The Fifth Seal című szerzeménye inkább bonus track, mint zárószám, de előre is tekintünk vele, mert a MAO következő lemezén terveink szerint az együttesnek íródott kortárs klasszikus darabokat rögzítjük.

Fekete-Kovács Kornél

mao.hu 


Köszönet a Kuplungnak, a Take Five Jazz Klubnak, Székely Mártonnak, és az ARTISJUS-nak, amiért lehetővé tették és teszik számunkra a folyamatos munkát.

Külön köszönet családjainknak, valamint Árki Attilának és az AUDMAX Kft-nek az Audio-Technika mikrofonokért, Szilágyi Miklósnak, a MI-ATT Kft-nek a D’Addario húrokért, a DUO Hangszerboltnak és a FON-TRADE-nek.

Kapcsolódó albumok