Hírek

Díjak Az év tíz legjobb jazzlemeze közé került a BMC Records kiadványa

A francia szakemberekből és kritikusokból álló zenei intézet, az Academié Charles Cros 1948 óta díjazza a kiemelkedő zenei felvételeket több műfajban. Idén a BMC Records gondozásában megjelent Rebellion(s) című album a legjobb tíz jazzlemez közé került a Coup de Coeur kitüntetés révén.

A díjazott, Rebellion(s) című lemez a francia Sylvain Rifflet, és az amerikai Jon Irabagon szaxofonosok abbéli meggyőződéséből született, hogy a jazz ma is szolgálhat a legégetőbb társadalmi problémák zenei hangosbeszélőjeként. Az albumon szereplő kompozíciók alapját a múlt és a jelen öt emblematikus beszéde adja, amelyek különböző témák mentén mutatják föl az ellenállás hangjának sokféleségét. André Malraux, Greta Thunberg, Emma Gonzalès, Olympe de Gouges és Paul Robeson indulatos szavai ráznak fel kényelmes zenehallgató pozíciónkból, miközben a zene feszültségében John Coltrane, Sun Ra vagy épp Ornette Coleman indulatait halljuk fortyogni. Mindebben a két szaxofonos társa Sébastien Boisseau nagybőgőn, Jim Black pedig dobokon.

A jelenkor problémáira is erősen reflektáló album a tavalyi megjelenés óta több jelentős, francia elismerésben részesült és mindenhol a legmagasabb értékelést kapta. A Jazz Magazine a legjobbakat illető CHOC (’sokk’) matricával méltatta a lemezt, a Telerámá a maximális négy hangjegyet, azaz négy csillagot ítélt a kiadványnak, a Citizenjazz magazinban pedig az etalonnak számító Élu minősítést kapta. Az Academié Charles Cros toplistájához mellékelt, Daniel Yvinec által fogalmazott laudáció a lemez egyik legnagyobb erősségeként azt emeli ki, hogy a zenészek képesek pozitív és egyetemes értelmet adni a harcnak és a lázadásnak, mindezt pedig a zenei eszközök lehető legpontosabb megválasztásával teszik. A Rebellion(s) a most megjelent, nemzetközi toplistában olyan muzsikusok kiadványai mellett szerepel, mint a világhírű trombitás, Ambrose Akinmusire, korunk egyik legnépszerűbb jazzmuzsikusa, Christian Scott, az élő legendák között emlegetett Dave Liebman (akinek tavaly ugyancsak a BMC Recordsnál jelent meg új lemeze), vagy a francia zene ikonjai, Vincent Peiriani harmonikaművész és a szaxofonos Émile Parisien. A BMC Records ugyanakkor a tízes válogatásban olyan kiadókkal került egy platformra, mint a legnagyobb múltra visszatekintő jazzkiadó, a Blue Note, a legjelentősebb európai jazz- és kortárszenei label, az ECM, vagy a hasonlóan nívós német lemezcég, az ACT.

Rebellion(s) című album megrendelhető a BMC Records új webshopjában.