Pulcinella & Dzsindzsa Panthers' Play

BMCCD167 2009

A Pulcinellát 2007-ben láttam először a perpignani Jazzèbre Fesztiválon Franciaországban és rögtön beleszerettem a zenéjükbe. Muzsikájuk egyrészt kortárs jazz, abból a fajtából és megközelítésből, amit nagyon szeretek, másrészt groteszk, commedia dell’arte mozgáselemekkel tarkított zenés színház. Fontos, szimpatikus jellemzője a Pulcinella-jelenségnek, hogy a humor sosem teszi komolytalanná a produkciót, a fiatal muzsikusok a zenei minőségből egy jottányit sem engednek.

Hartyándi Jenő

 


Előadók

Pulcinella:
Ferdinand Doumerc - alt- és tenorszaxofon, fuvola
Florian Demonsant - harmonika
Jean–Marc Serpin - nagybőgő
Frédéric Cavallin - dob

Dzsindzsa:
Weisz Gábor - tenor- és baritonszaxofon, fuvola
Hock Ernő - nagybőgő
G. Szabó Hunor - dob


Produkciós adatok

Szerzők: Weisz Gábor (3, 4, 6, 7, 10), Ferdinand Doumerc (1, 2, 9), Florian Demonsant (5, 8) és Pulcinella (11)
Manager: Hartyándi Jenő
Executive producer: Pusker Péter
A felvételt a Harmónia Sound Studio (studio@hmk.hu) készítette a győri Petőfi Művelődési Házban 2009. április 30. és május 2. között
Felvétel és keverés: Kapui Szabolcs

A belső borító Németh Alíz fotójának felhasználásával készült
Artwork & design: Bachman

Producer: Gőz László
Label manager: Bognár Tamás

Készült a győri Mediawave Fesztivállal közös együttműködésben, a Nemzeti Kulturális Alap és az Artisjus Zenei Alapítvány támogatásával


Ajánlók

Lionel Eskenazi - Jazzman / Jazz magazine (fr)

Michel À - L'autre bistrot des accordéons (fr)

Concerto ***** (de)

José Pessoa - Jazz.pt (pt)

Lehotka Ildikó - Papiruszportál (hu)


3500 HUF 11 EUR

Pulcinella & Dzsindzsa: Panthers' Play

01 Le grand réveil / A nagy ébredés (Ferdinand Doumerc) 5:14
02 Hókuszpók (Ferdinand Doumerc) 2:47
03 Fanfare in 7 (Weisz Gábor) 8:38
04 Reggae holiday (Weisz Gábor) 7:27
05 Doublement boeuf / Hatökör Florian Demonsant) 3:14
06 Boldizsár (Weisz Gábor) 10:00
07 Zuzmó (Weisz Gábor) 3:25
08 Liesse / Ujjongás (Florian Demonsant) 5:12
09 Folyosó (Ferdinand Doumerc) 4:27
10 Shalala (Weisz Gábor) 3:44
11 Székesfehérvár Lullaby (Pulcinella) 5:54
Teljes idő 60:02

Online terjesztők listájaA Pulcinellát 2007-ben láttam először a perpignani Jazzèbre Fesztiválon Franciaországban és rögtön beleszerettem a zenéjükbe. Muzsikájuk egyrészt kortárs jazz, abból a fajtából és megközelítésből, amit nagyon szeretek, másrészt groteszk, commedia dell’arte mozgáselemekkel tarkított zenés színház. Fontos, szimpatikus jellemzője a Pulcinella-jelenségnek, hogy a humor sosem teszi komolytalanná a produkciót, a fiatal muzsikusok a zenei minőségből egy jottányit sem engednek.

Mindezért nagy örömmel hívtuk meg őket a 2008-as MEDIAWAVE Fesztiválra, s rögvest rákérdeztünk arra is, hogy nincs-e kedvük alkotó együttműködésre, műhelymunkára hasonszőrű magyar zenészekkel. A MEDIAWAVE sok éve szorgalmazza a kellő mértékű próbákkal megalapozott – tehát egyáltalán nem jam session-szerű – workshopokat, hogy segítse a magyar jazzmuzsikusok integrációját az európai zenei körforgásba.

Pozitív válaszuk után a magyar Dzsindzsa zenekart választottuk partnernek, amely ugyan ebben a formában alig ismert a jazzszínpadokon, viszont tagjai a hazai fiatal kreatív jazz legnagyobb tehetségeinek számítanak.

Adott volt tehát két különböző kulturális háttérrel, de közel azonos zenei szellemiséggel rendelkező, erőteljes csapat, akik között létrejött a termékeny találkozás, és a háromnapos közös munka végén sikeres zárókoncertet adtak a fesztiválon.

A párduckarmok próbálgatása 2009-ben is folytatódott, s a közös munkáról ezúttal már a BMC és a MEDIAWAVE együttműködésében lemezfelvétel is készült, reményeink szerint egy sorozat első állomásaként. Azzal bocsátjuk útjára ezt a különleges magyar-francia koprodukciót, hogy reméljük: a párducok játékos előadása a lemez hallgatóinak is éppúgy maradandó élményt jelent, mint koncertjeik közönségének.

Hartyándi Jenő
MEDIAWAVE fesztiváligazgató 

Kapcsolódó albumok