Bacsó Kristóf Quartet Alteregos

BMCCD148 2008

Ebben a formációban az volt számomra a kihívás, hogy három szólam - a két fúvós és a bőgő - a dob lüktetésével egyesítve, hogyan tud olyan egészet alkotni, amelyben harmóniahangszer nélkül, csak dallamokkal teljes hangzás jön létre: mintha a másik szólam a másik énünk lenne.

Bacsó Kristóf


Előadók

Bacsó Kristóf - alt- és szopránszaxofon
Fekete-Kovács Kornél - trombita és szárnykürt
Szandai Mátyás - nagybőgő
Németh Ferenc - dob

Oláh Tzumo Árpád - Fender rhodes (5, 8)
Kántor Balázs - cselló (4, 8)


Produkciós adatok

Szerző: Bacsó Kristóf
Zenei rendező: Bacsó Kristóf
Felvétel: Válik László, L.V. Hang Stúdió, Budapest, 2008. június 13-14.
Keverés és master: Válik László

Portréfotó: Huszti István; Csoportkép: Karsay Katalin
Cover Art-Smart: GABMER / Bachman

Producer: Gőz László
Executive producer: Bognár Tamás

Készült a Szerencsejáték Zrt., Nemzeti Kulturális Alap és az Artisjus Zenei Alapítvány támogatásával


Ajánlók

Don Mather - MusicWeb (en)

Bob Hatteau - Citizen Jazz (fr)

Franpi - Sun Ship (fr)

Concerto **** (de)

AAJ Italy staff (Angelo Leonardi) - All About Jazz ***1/2 (it)

Mischa Andriessen - Jazzenzo (nl)

Patrick Španko - skJazz.sk (sk)

Turi Gábor - Gramofon ***** (hu)

Végső Zoltán - Revizor (hu)

Sinkovics Ferenc - Magyar Hírlap (hu)

Márton Attila - Demokrata (hu)

Czékus Mihály - EduCafe (hu)


3500 HUF 11 EUR

Bacsó Kristóf Quartet: Alteregos

01 Egos 6:01
02 Pictures From Home 6:07
03 Crazy Age Children 7:15
04 West Balkan Tale 11:26
05 Budapest Anzix 4:35
06 Game with 6ths 5:18
07 Time Snake 5:12
08 Chest Pressure 7:36
09 Alteregos Coda 1:48
Teljes idő 55:18

Ebben a formációban az volt számomra a kihívás, hogy három szólam - a két fúvós és a bőgő - a dob lüktetésével egyesítve, hogyan tud olyan egészet alkotni, amelyben harmóniahangszer nélkül, csak dallamokkal teljes hangzás jön létre: mintha a másik szólam a másik énünk lenne.

Bacsó Kristóf


Bacsó Kristóf
1976-ban született Budapesten, szaxofontanulmányait Lakatos Ablakos Dezső és Borbély Mihály irányításával kezdte 1989-ben. A Liszt Ferenc Zeneakadémia jazztanszakán diplomázott, majd a Conservatoire de Paris és a bostoni Berklee College of Music hallgatója lett, többek között François Jeanneau, Joe Lovano, George Garzone, Hal Crook és Bill Pierce keze alatt. A Magyar Rádió fiatal szaxofonosok számára rendezett tehetségkutató versenyén 1999-ben megosztott első helyezést ért el.

Öt és fél éven át Franciaországban, majd az Egyesült Államokban élt és dolgozott. Európa számos országában fellépett már, többek között a London Jazz Fesztiválon, a Pescara és a Barcelona Jazz Fesztiválokon, valamint több neves európai jazzklubban is szerepelt (Sunset, Sunside, Porgy and Bess, Pizza Express, New Morning stb.). A mainstream jazztől az etnozenén át a kortárs zenéig a legkülönbözobb stílusú formációkkal játszott, olyan neves zenészekkel, mint például Eddy Henderson, John Patitucci, Nico Morelli, Giovanni Mirabassi, Tony Lakatos, vagy Gerard Presencer.

Gadó Gáborral az 1990-es évek végétől dolgozik együtt; közreműködött a Modern Dances című lemezén, valamint szólistaként játszott Winand Gábor - Gadó Gábor által komponált - Agent Spirituel és Different Garden című lemezein. Oláh Kálmánnal 2004-től játszik együtt rendszeresen; 2006-ban jelent meg közös lemezük - a bőgős Sébastien Boisseau-val kiegészülve - Fitting címmel, illetve szólistaként közreműködött a Concerto for Symphony Orchestra and Jazz Band című darabjában. Rendszeresen dolgozik többek között az Oláh Kálmán Sextettel, a Lukács Miklós Quintettel, az East European Artsemble-lal és a Modern Art Orchestrával, melyben szólistaként, hangszerelőként és zeneszerzőként is közremuködik.

2008-tól a Kodolányi János Főiskola művészeti tanszékének tanára, 2004-től az Egressy Béni Zeneművészeti Gimnázium jazztanszékének művészeti vezetője. 2007-ben az Artisjus Zenei Alapítvány díját nyerte el.

kristofbacso.com


Fekete-Kovács Kornél 1970-ben született Kiskunhalason. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazztanszakán fejezte be. Rendkívül sokat foglalkoztatott muzsikus, szólistaként és stúdiózenészként több mint száz lemezen működött közre, és hangszerelőként is folyamatos résztvevője a magyar kortárs-, jazz- és könnyűzenei életnek.

Számos korábbi zenekara közül kiemelkedik a Brass Age, az Oláh Kálmán Szextett, a Blacksmith Workshop, illetve a jelenleg is működő Dés László Szeptett. A Budapest Jazz Orchestra alapítója, 1998-tól 2005-ig művészeti igazgatója és szólistája. 2005-től a Modern Art Orchestra vezetője, 2006-ban pedig megalakította a Fekete-Kovács Kornél Quintettet.

Pályája során olyan neves nemzetközi zenekarokban játszott, mint az IASJ Big Band (Koppenhága), az EBU Big Band (Amszterdam-Budapest), a Brande International Music Workshop Orchestra (Dánia), az UMO Jazz Orchestra (Finnország), a Central European Jazz Connection és a Finn-Magyar Jazz Műhely.

Zeneszerzőként számos kisebb kompozíció mellett a Budapest Jazz Szvit szerzője, amelyet a Budapest Jazz Orchestra előadásában a BMC jelentetett meg CD-n. A darabot a szerző dirigálásával az UMO Jazz Orchestra Helsinkiben is bemutatta. Második big bandre íródott egész estés darabja A Vándor, melynek premierjére 2002-ben került sor az EBU Jazz Orchestra előadásában. A művet David Liebman vendégszereplésével a Budapest Jazz Orchestra játszotta lemezre. (Human circle - The Wayfarer, BMC CD 088). A művek sorában ezt követte a Zsoldos Bélával közösen jegyzett Üstdobverseny, utána a 2005-ben íródott Dedications című szvit, majd a Karácsonyi Napló, amely egyúttal a Modern Art Orchestra első lemezének anyagául szolgált 2006-ban. Legújabb, A Tölgy és a Méh című egész estés szerzeményét Wallace Roney és a Modern Art Orchestra mutatta be a 2006-os MOL Budapest Jazz Fesztiválon.

Nagyszámú hazai és külföldi fesztiválon szerepelt, muzsikustársa volt többek között: Dave Liebman, Johnny Griffin, Bob Mintzer, Peter Erskine, Gary Willis, Wallace Roney, Julian Joseph, Herbie Mann, Marilyn Mazur, Kyle Gregory, Ray Anderson, Butch Lacy, Mario Gonzi, stb.

1995-től a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszékének a tanára. Díjai: Artisjus Zenei Alapítvány díja (2000 és 2004), eMeRTon díj - Az Év Zeneszerzője (2002).


Szandai Mátyás 1977-ben született Balassagyarmaton. A Liszt Ferenc Zeneakadémia nagybőgő szakán Járdányi Gergely növendéke volt, diplomáját 2004-ben szerezte. 16 éves kora óta játszik különböző jazz-zenekarokkal, s az elmúlt másfél évtizedben a magyarországi jazzélet szinte összes neves figurájával dolgozott már együtt. Mára az ország egyik legkeresetett nagybőgőse a műfajban.

Tagja volt a Czirják Csaba Quartetnek, a Tűzkő Csaba Szeptettnek, valamint a Balázs Elemér Groupnak, amellyel két albumot készített a BMC kiadónál: Around the world (2002), Our worlds beyond (Charlie Marianóval, 2003). 1996-tól a Dresch Mihály Quartet tagja, mellyel négy nagylemezt rögzített a BMC-nél: Szép csendesen (2001), Hungarian bebop (Archie Shepp-pel, 2002), Egyenes zene (2004), Árgyélus (2007). További jelenlegi zenekarai között találjuk a Bacsó Kristóf Quartettet, a Tóth Viktor Tercettet, a Szabó Dániel Triót, az Oláh Kálmán Szextettet és a Dés András Triót.

A hazai meghatározó jazz-zenészek mellett olyan neves külföldi művészekkel volt alkalma játszani, mint Archie Shepp, David Murray, Herbie Mann, Chico Freeman, Rosario Giuliani, Charlie Mariano, Hamid Drake, William Parker, Rob Brown, Kurt Rosenwinkel, Gerard Presencer, Chris Potter, Flavio Boltro, Zbigniew Namislowski, stb.

Különféle együttesekkel turnézott Amerikában, Indiában, illetve Európa szinte összes országában fellépett már, többek között a London Jazz Fesztiválon, a belgiumi JazzBrugge fesztiválon, valamint több franciaországi fesztiválon és klubban (Jazzébre, Amiens Jazz Festival, Cité de la Musique, New Morning stb.). A Szabó Dániel Trióval Danilo Perez meghívására 2008-ban a philadelphiai Kimmel Centerben vendégszerepelt.

A jazz szinte valamennyi irányzatában otthonosan mozog, a Dresch Quartet mellett többször játszott erősen népzenei hagyományokból táplálkozó formációkkal (Balogh Kálmán, Peter Rachev), ugyanakkor olyan kortárs hangvételű produkciókban is közreműködött, mint például Gadó Gábor Byzantinum című albuma (2008). A legfontosabb magyarországi jazzmagazin, a Gramofon éves szavazásán kétszer is az ő közreműködésével készült album kapta meg az év jazzlemeze díjat: Dresch Mihály Quartet: Egyenes zene (2004), Tóth Viktor: Climbing with Mountains (Hamid Drake-kel, 2007). Szintén az ő játéka hallható a Kurt Rosenwinkel vendégszereplésével felvett Szabó Dániel Trió CD-n, mely a Frictions címet viseli (Warner Jazz, 2007).


Németh Ferenc 1976-ban született Keszthelyen. Érettségi után Budapesten folytatta tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneakadémia jazztanszakán. Hamarosan Magyarország legígéretesebb jazzdobosává vált. 1999-ben elnyerte a Berklee College of Music ösztöndíját, és három évre Bostonba költözött. Végzős hallgatóként ezután még egy esztendőt töltött a New England Conservatory falai közt, majd 2001-ben - az első dobosként, és úgyis, mint az első magyar nemzetiségű hallgató - felvételt nyert a Thelonious Monk Institute posztgraduális képzésére, ahol további két évig tanult, többek között John Ramsay, Gary Chaffee, Bob Moses és Peter Erskine társaságában. A Los Angeles-i évek alatt olyan muzsikusokkal játszott együtt, mint Bob Sheppard, Dave Carpenter, John Clayton, Jimmy Heath, a Billy Childs Trio, vagy Henry Mancini zenekara.

2003-ban New Yorkba költözött, ahol azonnal koncertezni is kezdett; ekkor már a jazzvilág nagyjai hívták vendégszerepelni: olyan művészekkel lépett fel, vagy készített lemezfelvételt, mint Herbie Hancock, Wayne Shorter, Christian McBride, Terence Blanchard, John Abercrombie, Dave Samuels, Dave Grusin, Chris Cheek, Aaron Goldberg, Kenny Wheeler, Eli Degibri, Jonathan Kreisberg, John Ellis, Omer Avital - és még sorolhatnánk. 2003-ban két zenésztársával - Lionel Loueke (gitár és ének), Massimo Biolcati (nagybőgő) - megalapította a GilFeMa triót. Az együttes első lemezét 2004-ben az ObliqSound adta ki.

Németh Ferenc ezek után zeneszerzőként is bemutatkozott, Javier Vercherrel közös albuma a FreshSound gondozásában jelent meg. 2005-ben indította el saját lemezkiadóját Dreamers Collective Records néven, melynél a Night Songs című szerzői lemezzel debütált John Patituccival, Chris Cheekkel, Mark Turnerrel, Lionel Louekével, Aaron Parksszal. Immár kilenc éve tagja a Lionel Loueke Triónak, a zenekar Karibu című albumát a Blue Note adta ki 2008-ban. Ezen olyan ritka sztárvendégek is hallhatók, mint Herbie Hancock vagy Wayne Shorter.

Németh Ferencet eddig háromszor tüntette ki az IAJE a jazz oktatásában elért kimagasló érdemeiért: 2002-ben, 2006-ban és 2008-ban. 2000-ben Berklee-Elvin Jones Díjat, 2007-ben a magyar Gramofon jazzdíját nyerte el. Bemutatkozó albuma az Independent Music Award jelöltjeinek döntos listáján szerepelt 2008-ban.

ferencnemeth.com


Nagyon köszönöm Kornélnak, Matyinak, Ferinek, Tzumónak, Balázsnak és Lászlónak a kreativitásukat, és hogy hisznek a zenémben!
Köszönöm Oláh Kálmánnak, Gadó Gábornak, Szabó Dánielnek, Borbély Mihálynak, Mohay Andrásnak, Czirják Csabának, Baló Istvánnak, Schreck Ferencnek, Balázs Elemérnek, Fassang Lászlónak, Barabás Árpádnak, Maloschik Róbertnek és Szilágyi Miklósnak az inspirációt és az elmúlt évek közös munkáját!

Külön köszönöm Orsós Évának, Csider Károlynak, Karsay Katalinnak, Varga Bendegúznak és a BMC-nek, hogy segítettek létrehozni ezt az albumot!

Nagyon köszönöm családomnak a feltétlen támogatást; és Leilának mindent!

Kapcsolódó albumok