Balázs Elemér Mindig az a perc 2.

BMCCD149 2008

Régi magyar slágerek témái kínálják a zenei nyersanyagot az album muzsikusainak, akik még meg sem születtek, amikor ezek a dalok már javában hódítottak. A lemezen hallható melódiák generációkon át élnek tovább, beleágyazódtak a magyarok tudatalattijába és részévé váltak a városi folklórnak.

Ez a dallamkincs, mely a valaha nyüzsgő fővárosi kávéházak asztalai mellett született, majdnem annyira összenőtt a mi Budapestünkkel, mint Párizs a maga sanzonjaival. Ezúttal viszont egészen friss, pikáns ízzel gazdagodott, hiszen a magyar jazz két generációjának krémje bábáskodik újjászületésénél.

Pallai Péter


Előadók

Balázs Elemér - dob
Balázs József - zongora
Barcza Horváth József - nagybőgő
Bolla Gábor - tenorszaxofon (bal csatorna)
Zana Zoltán - tenorszaxofon (jobb csatorna)
Fenyvesi Márton - gitár


Produkciós adatok

Hangszerelés: Balázs Elemér és Balázs József
Felvétel és keverés: Glaser Péter, Studio 202, Budapest,2008 szeptember
Master: Rozgonyi Péter, Studio R27, Érd

Csoportkép: Burger Barna
A borító Huszti István fotóinak felhasználásával készült
Art-Smart: GABMER / Bachman

Producer: Gőz László
Executive producer: Bognár Tamás

Készült a T-Mobile és a Sony Ericsson támogatásával.

Külön köszönet Winkler Jánosnak és Budai Györgynek az ötletért.

Balázs Elemér Paiste cintányérokat és Csibi verőket használ


Ajánlók

Don Mather - MusicWeb (en)

Bob Hatteau - Citizen Jazz (fr)

Pascal Rozat - Jazzman ** (fr)

Karl Lippegaus - Süddeutsche Zeitung (de)

Concerto **** (de)

AAJ Italy staff (Vittorio Lo Conte) - All About Jazz **** (it)

Szigeti Péter - Gramofon ***** (hu)

Komlós József Jr. - Kecskenet.hu (hu)

Napvilág.net (hu)


3500 HUF 11 EUR

01 Nem mondhatom el (Horváth Jenő) 7:01
02 Én mindenkiben csalódtam (Kőszegi Pál – Pártos Jenő) 8:08
03 Csak a szépre emlékezem (Hajdú Júlia – Halász Rudolf) 5:34
04 Félteni kell (Fényes Szabolcs – Szenes Iván) 4:14
05 Ha árulnak majd gesztenyét (Fáy András – Neményi Tamás) 6:37
06 Félig sem szerelem (Gábor S. Pál – Szenes Iván) 4:46
07 Hol van az a nyár (Lajtai Lajos) 5:14
08 Hulló falevelek (Kozma József) 13:38
Teljes idő 55:12

A jazz olyan improvizációs művészet, mely szinte bármiből tud építkezni. Mégis, aki ma a divat parancsszavára hallgat, az vagy a világ népzenekincséből épít magának ugródeszkát az improvizációs elrugaszkodáshoz, vagy éppen ellenkezőleg, klasszikus közelítéssel indul, hogy onnan jusson tovább a spontán teremtésig. Habár ennek az albumnak az anyaga sem más, mint vérbeli kortárs jazz, mégsem tolakszik elő belőle sem cigányzenét idéző cimbalom, sem pánsíp az Andokból, vagy kalimba Bali szigetéről – ugyanakkor Bach- vagy Bartók-idézeteket is hiába keresnénk.

Ennek ellenére mégis az egész a műfaj divatos fősodrába simul: másképpen. Régi magyar slágerek témái kínálják a zenei nyersanyagot az album muzsikusainak, akik még meg sem születtek, amikor ezek a dalok már javában hódítottak. A lemezen hallható melódiák generációkon át élnek tovább, beleágyazódtak a magyarok tudatalattijába és részévé váltak a városi folklórnak.

Ez a dallamkincs, mely a valaha nyüzsgő fővárosi kávéházak asztalai mellett született, majdnem annyira összenőtt a mi Budapestünkkel, mint Párizs a maga sanzonjaival. Ezúttal viszont egészen friss, pikáns ízzel gazdagodott, hiszen a magyar jazz két generációjának krémje bábáskodik újjászületésénél.

Pallai Péter
Angolból fordította: Hirsch Tibor


Balázs Elemér

1967-ben született Budapesten. Dobosként és zeneszerzőként immár másfél évtizede meghatározó alakja a magyar jazzéletnek. Több mint hatvan lemezen működött közre és szinte mindenkivel játszott a hazai jazz élvonalából, számos híres formációnak volt oszlopos tagja: Test, No-Spa Quintet, Joy, Újrákfogó, Off Course, CAE Trió, Babos Trió, Szakcsi Trió, Snétberger Trió, Tony Lakatos Quartet, Gadó Gábor Quartet, Pege Aladár Quartet. Saját együttese mellett a mostani legfontosabb, aktívan működő zenekarai: Balázs József Quintet, Trio Midnight, Oláh Kálmán Sextet, Szakcsi Jr Trió.

Számtalan külföldi fesztiválon és klubban vendégszerepelt, olyan városokban, mint Bangkok, Bécs, Brugge, Brüsszel, Ciney, Dinnant, Jekatyerinburg, Koppenhága, London, Marciac, München, Nürnberg, Oslo, Párizs, Perugia, Skopje, Tallin.

Különböző fellépései során nemzetközi partnerei voltak: Art Farmer, Anette Lowman, Al Jarreau, Charlie Mariano, Pat Metheny, Lee Konitz, Randy Brecker, Rick Margitza, Erik Truffaz, Paolo Fresu, Stéphane Belmondo, Steve Houben, Jukka Perko, Rosario Giuliani, Stepko Gut, Zbigniew Namislowski.

1995 óta zenekarvezetőként is dolgozik. Saját neve alatt megjelenő első lemezét triójával rögzítette (Fly Bird, 1995); következő, már kvintett albuma My new way címmel 1997-ben jelent meg. A BMC gondozásában megjelent Always that moment (2000) elnyerte az év magyar jazzlemeze díját a Gramofon szaklap kritikusainak szavazatai alapján.

2001-ben megalakította Magyarország egyik legnépszerűbb jazz-zenekerát, a Balázs Elemér Groupot, mely 2002-ben az Around the world albummal debütált, Pat Metheny ajánlásával. A következő évben megjelent Our worlds beyond című lemezükön a híres altszaxofonos Charlie Mariano és Dés László működött közre. Refracting sounds albumuk Salamon András Getno című filmjéhez készült és 2005-ben elnyerte a magyar hanglemezkiadók Fonogram díját az év jazzlemeze kategóriában.

A Magyar népdalok (2005) aranylemez lett, és szintén nagy sikerrel turnézik az együttes jelenleg is a reneszánsz és barokk zenét jazzel ötvöző Early Music albummal, amelyen a híres katalán szoprán- énekesnő, Nuria Rial működik közre.

Balázs Elemér 2003-ban csatlakozott a Dés László Septethez, mellyel három nagylemezt és két DVD-t készített, valamint 2005-ben Dés László Contemporary Gregorian produkciójával vett fel azonos című albumot, mely Artisjus díjat kapott. 2005-ben a Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkeresztje kitüntetést vehette át magas színvonalú zenei tevékenységéért.


Balázs József

1978-ban született Budapesten. Tanulmányait a Weiner Leó Zeneművészeti Szakközépiskola zeneelméleti szakán folytatta, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakán diplomázott. Már korai, klasszikus zenei képzése idején is a jazz felé orientálódott, eleinte Oláh Kálmán és ifj. Szakcsi Lakatos Béla, később Gonda János voltak tanárai.

Első zenekarával, a Bop-Machine-nel számos versenyen vettek részt, például a Krakkói Jazz Juniors Versenyen, ahol a zongorista a legjobb szólista díját vehette át. Szintén előkelő, második helyezést ért el a Füsti Balogh Gábor Jazz Zongora Versenyen.

Lemezen először 1997-ben, testvére együttesében mutatkozott be, a Balázs Elemér Quintet My New Way című albumán. A Balázs Elemér Group megalakulása óta bátyja mellett ő a zenekar másik fő motorja. Hangszerelőként, illetve dalszerzőként is részt vett az együttes összes eddigi lemezén: Around the world, Our worlds beyond, Refracting sounds, Early Music, Magyar népdalok, Best & Live 2001-2006. Játszott a Kőszegi Quartetben, továbbá Szalóki Ági Hallgató című 2005-ös albumán.

2003 óta tagja a Dés László Septetnek, közreműködött a zenekar lemezein: Metszetek (2003), Világszám (2004), Utcazene (2005) és két DVD-jén (Koncert a Madách Színházban, Örömkoncert Randy Breckerrel). 2005-ben testvérével együtt ő is csatlakozott a Contemporary Gregorian projekthez. Számos világhírű zenésszel lépett fel, mint például Randy Brecker, Erik Truffaz, Charlie Mariano, Pat Metheny, Robin Eubanks, Stéphane Belmondo, Bobby Watson vagy Steve Houben.

Saját zenekarát, a Balázs József Quintettet 2005-ben alakította meg, melyben Zana Zoltán (szaxofon), Czvikovszky Gábor (trombita), Pecek Lakatos Krisztián (nagybőgő) és Balázs Elemér (dob) a társai.

2007-ben elnyerte a Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészi ösztöndíjat. A jazzben elért sikerein kívül egyéb műfajokban (pop, filmzene) is elismert hangszerelőként, szerzőként tartják számon.


Barcza Horváth József

1974-ben született Budapesten. Tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Tanárképző Intézetén végezte. Pályafutása elején hosszabb ideig párhuzamosan játszott szimfonikus zenekarokban, illetve különböző jazzformációkban. 1995-97 között Claudio Abbado művészeti vezetése alatt tagja volt a Gustav Mahler Youth Orchestrának, 1997-től 1999-ig pedig a Budapesti Fesztiválzenekarral koncertezett. Ugyanakkor a jazz területén is már fiatalon sikereket ért el, például az 1995-ös nemzetközi Jazz Juniors versenyen a Legjobb Nagybőgős díjat nyerte el.

Az utóbbi évtizedben a magyar jazzélet egyik meghatározó nagybőgőse, játéka több mint huszonöt lemezen hallható. Készített felvételeket Gadó Gáborral (One glimpse is not enough, 1999; Greetings from the Angel, 2000), az Off Course-szal, illetve Erik Truffaz-val (Street of secrets, 1999; Tales from the lighthouse, 2002), a Kaltenecker Trióval (Rainy Films, 2001; Triangular Expression, 2002), a Trio Yengibarjannal, illetve Frank Londonnal (Tango Passion, 2001; Pandoukht, 2003), Winand Gáborral (Corners of my mind, 2002; Agent spiritual, 2003; Different garden, 2004), valamint Juhász Gáborral és Palle Mikkelborggal (60/40, 2003). Olyan neves muzsikusokkal lépett fel, mint Kirk Lightsey, Benny Bailey, Erik Truffaz, Ray Anderson, Palle Mikkelborg, Frank London, Eivind Aarset, Snétberger Ferenc, Tony Lakatos, Szakcsi Lakatos Béla stb.

A jazz mellett egyéb műfajú produkciókban is rendszeresen részt vett: játszott neves folkelőadók zenekaraiban és lemezein (Szalóki Ági, Mitsoura), készített popzenei felvételeket (Katona Klári, Caramel), továbbá komponált színházi kísérőzenét is a Nádi, Paca, Kóc című bábjátékhoz. 2008-ban eddig két albumot rögzítettek a közreműködésével: Lantos Zoltán Mirrorworld formáció-jának Tau című lemezét, és Szőke Nikoletta Golden Earrings című anyagát.


Bolla Gábor

1988-ban született Budapesten. Zenei tanulmányait nyolc évesen kezdte furulyán, majd később klarinétra váltott. 2000-ben megnyerte az országos zeneiskolai klarinétversenyt, és már ekkor jazzt is játszott. Szoprán- és tenorszaxofonozni 13 éves korától kezdett. Tinédzserként eljárt jazzklubokba, jam sessionökre, ahol a hazai jazz-zenészek felfigyeltek rá. Balázs Elemérrel 14 évesen játszott először, s azóta is rendszeresen hívják neves hazai muzsikusok vendégszólistának, mint például Szakcsi Lakatos Béla.

2003-ban megalapította saját zenekarát, a Bolla Gábor Quartettet, amelyben jelenlegi partnerei: Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Orbán György (nagybőgő) és Mohay András (dob). 2004-es lemezük The way we play címmel jelent meg.

Együttesével és szólistaként is fellépett Európa-szerte, valamint Indiában (Delhi, Bombay). A kvartettel az Avignoni Jazzfesztiválon 2005-ben elnyerték a zsűri által odaítélt első díjat és a közönségdíjat is. Játszott Hágában a North Sea Jazzfesztiválon, a Montreaux-i és Londoni Jazzfesztiválokon pedig bekerült a szaxofonverseny elődöntőjébe.

Hans és Candy Dulfer meghívására több koncerten játszott Hollandiában, franciaországi turnéját pedig a Vandoren cég támogatta. Együtt játszott többek között Johnny Griffinnel, Rick Margitzával, Craig Handy-vel, David Murray-vel, Pat Metheny-vel. 2004-ben az Austrian Music Office az Év tehetsége díjjal jutalmazta a Hans Koller Preis keretében. 2006-ban ugyanennek a díjnak a keretében egy három hónapos New York-i tanulmányutat nyert.


Zana Zoltán

1976-ban született a németországi Halléban. Zenei tanulmányait a miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában kezdte. Kezdetben klasszikus zenésznek, illetve klarinétosnak készült, később fordult a jazz felé, s a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazztanszakán már szaxofonosként végzett.

1999-ben a Magyar Rádió Lakatos Ablakos Dezső nemzetközi szaxofonversenyén első helyezést ért el. Szerepelt a belgiumi Jazz Hoeilaart nemzetközi versenyen és az International Association of Schools of Jazz Bostonban rendezett találkozóján. 2001-ben az European Jazz Youth Orchestra tagja volt, Django Bates vezetésével.Első lemezfelvételét Bacsó Kristóffal készítette First Steps címen, amelyet egy következő zenekarának, az Electric Jazz Force-nak Opposite Forces című albuma követett (2000).

1998 óta állandó tagja a Budapest Jazz Orchestrának, amellyel számos lemezt rögzített: Budapest Jazz Suite (2001), Human circle – The wayfarer (2003), Szögesdrót gyermek (2005), Everything’s allright (2007), The Budapest Jazz Orchestra meets Kálmán Oláh – Images (2008). További, jelenleg is működő zenekarai közé tartozik az Equinox Quartet, amellyel az Are you free (2002) és az Eclectic (2004) című albumokat vette fel, továbbá a Sramkó János Group (The howling spirit, 2004), a Kaszás Péter vezette Nalanda (Nalanda, 2006) és a Balázs József Quintet.

Egészen friss formációja a BaZaBa Trió, Barcza Horváth Józseffel nagybőgőn és Baló Istvánnal dobokon. Számos hazai és külföldi művésszel koncertezett, illetve készített felvételeket, partnerei voltak többek között: David Liebman, Peter Erskine, Django Bates, Pege Aladár, Kőszegi Imre, Presser Gábor, Oláh Kálmán, Szakcsi Lakatos Béla, Fekete-Kovács Kornél, Márkus Tibor. 2005-ben Lakatos Ablakos Dezső jazz előadóművészi ösztöndíjat kapott.


Fenyvesi Márton

1986-ban született Pécsen. A budapesti Egressy Béni Zeneművészeti Szakközépiskola után jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen végzi tanulmányait jazzgitár szakon. Klasszikus gitár tanárai Sára Erika és Tóth Zoltán voltak, jazzgitározást pedig Czirják Csabától, Babos Gyulától és Horányi Sándortól tanul.

Számos hazai jazzversenyen ért el előkelő helyezést, 2007-ben a Magyar Jazz Szövetség Combo Hangszerelési Versenyén a legjobb zenekar és a legjobb zeneszerzés díjakat nyerte el, a Balatonfüredi Jazzversenyen 2007-ben és 2008-ban is első helyezett lett különböző felállásokkal.

Fellépett több jelentős hazai rendezvényen, fesztiválon, többek között a MOL Budapest Jazz Fesztiválon (2007, 2008), az Európa Jazzhídon (2008), a MÜPA Jazz Showcase keretében (2008) valamint külföldön a párizsi Centre Pompidou-ban (2008).

Számos zenekartól kapott már meghívást vendégszereplésre, köztük a Fekete-Kovács Kornél Quintettől, a Modern Art Orchestrától, Szőke Nikolettától, Szalóki Ágitól és Nagy Jánostól. Saját triójában Varga Bendegúz dobol, Horváth Balázs pedig nagybőgőn kíséri.

Kapcsolódó albumok