Alban Darche Stringed

BMCCD104 2004

A « Stringed »-ben Alban Darche új korlátokat, új kihívásokat jelöl ki önmaga számára. Zárójelbe teszi a rögtönzést, a kortárs zene felé kacsingat és igyekszik maximálisan megtisztítani a játékát – de így is a tőle megszokott megkapóan érzékeny zene szólal meg.

Thierry Mallevaës


Előadók

Alban Darche - szaxofon (Selmer instruments)
Gadó Gábor - gitár
Sébastien Boisseau - nagybőgő

RTQ Vonósnégyes:
Bujtor Balázs - 1. hegedű
Janzsó Gergely - 2. hegedű
Winkler Zsófia - brácsa
Gál Béla - cselló


Produkciós adatok

Szező: Alban Darche (kivéve track 6 - Gadó Gábor)
Felvétel: Tom-Tom Studio, Budapest 2004. április 25-28
Felvétel és keverés: Kölcsényi Attila

Borító: Yasar Meral
Portréfotók: Huszti István
Art-Smart: GBMY

Producer: Gőz László
Executive producer: Bognár Tamás

Készült a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, a Nemzeti Kulturális Alapprogram és a budapesti Francia Intézet támogatásával.


Ajánlók

Scott Yanow - allMusic **** (en)

Yvan Amar - Jazzman **** (fr)

Franck Bergerot - Jazzman (fr)

Nicolas Brémaud - Le Monde de la musique *** (fr)

Krinein.com (fr)

Indiepoprock.net (fr)

Schwäbische Zeitung (de)

Jonathan Scheiner - Jüdische Allgemeine (de)

Juan Carlos Abelenda - Tomajazz.com (es)

Diverdi (es)

Máté J. György - Gramofon **** (hu)

Flór Gábor - Café Momus (hu)

B.Sz. - Népszabadság (hu)

Olasz Sándor - Rockinform (hu)

KomaKino (hu)


3500 HUF 11 EUR

Alban Darche: Stringed

01 Prelude 2:41
02 Quatuor La Loi, movement 1 3:59
03 Hypocoristique 4:10
04 Winter song 6:12
05 Magyar suite, movement 1 2:48
06 Hommage á Alfred Schnittke 5:55
07 Magyar suite, movement 2 6:01
08 Magyar suite, movement 3 4:33
09 Magyar suite, movement 4 5:22
10 Magyar suite, movement 5 4:20
11 Costello’s song 6:27
12 Postlude 3:26
Teljes idő 55:54

Online terjesztők listájaAlban Darche (1974, Quimper)

1981 és 1990 között a Nantes-i Konzervatóriumban végezte tanulmányait, majd 1996-tól két évig a párizsi CNSM-ben François Jeanneau-nál tanult a jazzszakon.

Számos formációja közül zenekarvezetőként működik a Le Cube (Sébastien Boisseau, Christophe Lavergne és Arnaud Roulin) és a 13 tagú Le Gros Cube együttesekben, valamint a Jazzophone szaxofonkvartettben (Sylvain Rifflet, Stéphane Payen és Patrick Charnois). Cédric Piromalli zongoristával duóban lépnek fel; új kvartettjében, az Alban Darche Consortban Sébastien Boisseau, François Merville és Cédric Piromalli a partnerei.

Rendszeresen játszik számos más jazzegyüttessel, mint például a Fred Pallem vezette Le sacre du tympan, illetve a Stéphane Payen által irányított Thot agrandi nevű zenekarokkal.

1997-ben a Jazzophone-nal győzött a La Défense elnevezésű országos jazzversenyen, 1998-ban pedig az avignoni jazzversenyen kapták meg a legjobb együttes, illetve a legjobb szólista díjakat. A francia kulturális minisztérium több munkával is megbízta: komponált zenekarra, szaxofonkvartettre, dupla trióra és big bandre. Alban Darche olyan neves zenészekkel játszott, illetve készített felvételeket, mint Tim Berne, Marc Ducret, Kenny Wheeler, Driss El Maloumi vagy Baptiste Trotignon.

2000-ben Sébastien Boisseau és Jean-Louis Pommier társaságában megalapította a Yolk lemezkiadót. (www.yolkrecords.com).


Gadó Gábor (1957, Pécs)

Zenei tanulmányait hegedűn kezdte, majd klasszikus gitárra váltott. A Bartók Béla Zeneművészeti Konzervatórium Jazz Tanszakán Babos Gyula növendékeként végzett 1983-ban, ezt követően élvonalbeli magyar jazzmuzsikusok együtteseiben szerepelt.

Az első partnerei között volt ifj. Rátonyi Róbert, Snétberger Ferenc, László Attila, Szakcsi Lakatos Béla, Balázs Elemér és Oláh Kálmán. Később nemzetközi formációkban is egyre gyakrabban tűnt fel, például Gerald Veasley, Randy Roos és George Jinda oldalán.

Első zenekarát Joy névvel szervezte meg, és Cross Cultures címmel készített lemezt. Saját nevén 1991-ben jelent meg első albuma, a Special Time, majd Nikola Parovval turnézott Európában. 1995-ben Franciaországba költözött, majd átmenetileg Londonban is élt. Öt év múltán Párizsban alakult meg a Gadó Gábor Quartet: Matthieu Donarier (tenorszaxofon), Sébastien Boisseau (nagybőgő), Joe Quitzke (dob).

Francia társaival a Greetings from the angel című albumon játszott először, amit a Homeward és a kimagasló sikerű Orthodoxia követett. Zeneszerzője és közreműködője Winand Gábor Corners of my mind című lemezének, amelyet a francia Jazzman magazin a 2002-es év legjobb jazzlemezei közé választott.

2003-ban elnyerte a francia L’Académie du Jazz által az év európai jazzművészének évente odaítélt Bobby Jaspar életműdíjat, mely munkásságának eddigi legrangosabb elismerése.

A francia és nemzetközi fesztiválok, klubok keresett vendége, többek között a következő helyeken lépett már fel: Festival de Châteauroux, Festival de Jazz de Montlouis/Loire, Rencontres Internationales de Jazz de Nevers, Festival Crest Jazz Vocal, Festival de l’Hotel d’Albret (Párizs), Tete Montoliu Jazz Festival (Barcelona), Festival de Jazz de Souillac, Festival de Jazz de Vitrolles, Fete de la musique de Téhéran, Mittel Europa Jazz Festival (Schiltingheim), Paris Jazz Festival.


Sébastien Boisseau (1974, Lille)

Nagybőgő-tanulmányait Damien Guffroy-nál kezdte a Dreux-i konzervatóriumban, jazzre J.J. Ruhlmann oktatta, később a Tours-i C.N.R. hallgatója lett. Tanulmányai során olyan jelentős zenészekkel dolgozott együtt, mint Jean-François Jenny-Clark, Bruno Chevillon, Kenny Wheeler, Lee Konitz vagy Marc Johnson.

1996-ban zeneelméletet és nagybőgőzést kezdett tanítani a Jazz ŕ Tours iskolában. Jelentős pedagógiai tevékenységéért 2001-ben megkapta a rangos „D.E. de jazz” oklevelet. A 2001-es országos La Défense jazzversenyen a legjobb szólistának választották. Tagja Daniel Humair Baby-boom kvintettjének, Martial Solal Newdécabandjének, valamint az Eric Watson Quartetnek. Cédric Piromalli és Nicolas Larmignat társaival a Triade nevű formáció alapítója, amely 2001-ben második helyezést ért el a La Défense versenyen. Matthieu Donarier-vel és Joe Quitzkével Gadó Gábor kvartettjében játszik, rendszeresen fellép a Gueorgui Kornazov Quintettel, a belga Määk’ Spirit együttessel, valamint a Bruno Regnier által vezényelt A Suivre…X’Tet nagyzenekarral. Alban Darche-sal és Christophe Lavergne-el a Le Cube trió megalapítója.

2003-ban a François Jeanneau Pandémoniumhoz, 2004-ben pedig a Stephan Oliva és François Raulin által létrehozott Tristano nevű projekthez csatlakozott, amelyben Marc Ducret, Laurent Dehors és Christophe Monniot a további társai.

Olyan neves zenészekkel működött együtt, mint Pat Metheny, Michel Portal, Denis Badault, Daniel Humair, David Friedman, Marvin Stamm, Franco Ambrosetti, François Merville, Chander Sardjoe, Médéric Collignon, Louis Sclavis, François Jeanneau, Eric Echampard, Jean-Louis Pommier, Manu Codjia, Régis Huby, Ben Monder, Iain Ballamy és Stephan Oliva.

A Yolk egyesület és lemezkiadó társalapítója.

Kapcsolódó albumok