Szerző/Előadó:Dresch / Gilchrist / Szandai / Drake
 Cím:Sharing the Shed
(P) 2010 
A magyar etno-jazz vezető alakja, Dresch Mihály pályáján a változások fokozatosak, mostanában inkább tovább érleli, új hangszerelésben, más tempóban, más összefűzésekben tálalja gyönyörű témáit. Zenéjének megbabonázó intenzitása elmélyülésből, a konokságot súroló szigorú befelé figyelésből ered...


01. Shift one
4:36
02. Delicate Dancer
5:42
03. Le az utcán
5:53
04. Waves
3:10
05. Dried Goods
6:46
06. Naív
7:53
07. All in
8:33
08. Öreg ház ballada
6:11
09. The Night has a Thousand Eyes
6:02
10. Night Spirit
7:26

Összidő: 62:41
Előadók
Dresch Mihály - tenor- és szopránszaxofon, fuhunna (furulya, készítette: Dresch Mihály)
Lafayette Gilchrist - zongora
Szandai Mátyás - nagybőgő
Hamid Drake - dob
Produkciós adatok:
Kompozíciók: Lafayette Gilchrist (1, 2, 4, 5, 7); Dresch Mihály (3, 6, 8); Jerry Brainin és Buddy Bernier (9); Dresch Mihály és Hamid Drake (10)
Felvétel: Glaser Péter, Star Track Stúdió, 2010 május 11-13.
Keverés és master: Erdélyi Péter, Artfield Stúdió, Piliscsaba
Fotó: Huszti István
Artwork & design > www.bachman.hu

Producer: Gőz László
Label manager: Bognár Tamás

Készült a Nemzeti Kulturális Alap és az Artisjus Zenei Alapítvány támogatásával, a Mediawave Fesztivállal együttműködésben.
Fesztiváligazgató: Hartyándi Jenő; koordinátor: Pusker PéterAz album anyaga az alábbi oldalon digitális formában is megvásárolható:


Dalok.hu Dalok.hu


Ken Waxman - Jazz Word (en)
Jonathan Glusman - Jazzman / Jazz Magazin (fr)
Olivier Acosta - Citizen Jazz (fr)
Franpi - Sun Ship (fr)
Paolo Peviani - All About Jazz - Italia (ita)
Mischa Andriessen - De Telegraaf (dutch)
Jan-Jakob Delanoye - Kwadratuur (fl)
Tomasz Konwent - Multikulti Project (pl)
Aszódi Márk - Revizor (hu)
Márton Attila - Gramofon (hu)
Végső Zoltán - Élet és Irodalom (hu)
Czékus Mihály - Gondola.hu (hu)
Márton Attila - Magyar Demokrata (hu)
Sinkovics Ferenc - Magyar Hírlap (hu)
Jávorszky Béla Szilárd - Népszabadság (hu)
Kecskenet.hu (hu)

Kattintson a képre a nagyobb felbontásért!A magyar etno-jazz vezető alakja, Dresch Mihály pályáján a változások fokozatosak, mostanában inkább tovább érleli, új hangszerelésben, más tempóban, más összefűzésekben tálalja gyönyörű témáit. Zenéjének megbabonázó intenzitása elmélyülésből, a konokságot súroló szigorú befelé figyelésből ered. A jelenlegi kollaboráció szinte példa nélküli a szaxofonos három évtizede töretlen, előre mutató pályáján, hacsak nem számítjuk kettősét legnagyobb példaképével, Archie Shepp-el, amely 2002-ben CD-n és néhány koncerten megvalósult.

A lemezen hallható kvartett történetének másik szála a Mediawave-re nyúlik vissza. A most húsz éves nyugat-magyarországi fesztivál zenei profilját ugyanannyira meghatározta Dresch, mint David Murray. Az év koncertje címet is kiérdemelt Black Saint kvartettben Lafayette Gilchrist zongorázott, dobosa, Hamid Drake pedig a fesztivál következő éveiben workshopokban is részt vett William Parkerrel. Innen nőtt ki az ambiciózus fiatal magyar altós, Tóth Viktor triója, Drake-kel és a kiváló bőgőssel, Szandai Mátyással – aki viszont Dresch régóta kikristályosodott zenekarának tagja. Dresch és Gilchrist párosítása Hartyándi Jenőnek, a Mediawave fesztivál-igazgatójának fordult meg először a fejében, közben viszont Szandai és Drake eléggé összebarátkoztak. A pontot az i-re a BMC, a magyarokat tudatosan nemzetközi pályán mozgató lemezcég tette fel a koncert tető alá hozásával, hasonlóan a Shepp-féle projekthez. Hosszú történet, messze vezetne, hogy az idei Mediawave zeneileg legizgalmasabb estje végül hogy került az őriszentpéteri pajtatető alá.


1734Ez a koncert inkább hasonlított Dresch korábbi felvételeire és fellépéseire, mint az emlékezetes Murray-félére a győri zsinagógában, pedig Dresch „amerikaiasabban” játszott, mint általában. Erre játéka – furulyán! – az All in című számban is jó példa. Gilchristről annyi mindent el lehet mondani amellett, hogy Monk igazi utódját látják benne sokan: a The New Volcanoes nevű nagyobb formációt vezeti, tavaly velük nyerte el a legjobb jazz album kategóriát az Independent Music Awards-on, de kisebb együttessel is turnézik és készít lemezeket. Tengerhullámok sodrását idéző ritmikájába, izgalmas kompozícióiba úgy karolt bele Dresch, mint régi jóbarátba hosszú évek után, holott akkor játszottak először együtt. Dresch – aki nagyon ritkán lép fel zongoristával – saját számaiba Gilchristtel viszont gospeles felhangokat vitt, a magyaros lüktetésű rubatók tetején. A kvartett jellege ebből állt össze, összekapaszkodásukból, ahogy „Matyi és Hamid” (akiket Dresch így konferált) külön szekciót alkotva mozogtak együtt, no meg persze Misi szárnyaló és Lafayette kiismerhetetlen szólóiból. Az a bizonyos pajta, mire felcsendült az Öreg ház ballada, már otthonossá vált mindenkinek.

Zipernovszky Kornél


Kontakt:

Lafayette Gilchrist:
Bernard Lyons (menedzser) - bernardlyons1@gmail.com

Dresch Mihály:
www.sohajkeseru.hu / Mészáros Zsuzsa: +36 30 577 3799